Zittingen in bewindzaken van rechtbanklocatie Assen kunnen vanaf 2 november via videoverbinding worden gevoerd. Dan start een proef met een ‘videorechter’ bij Rechtbank Noord-Nederland.

Een zitting bij de videorechter is hetzelfde als een gewone zitting, met het verschil dat de rechtzoekende contact met de rechter heeft via een beeldscherm. In het gemeentehuis in Emmen is een kamer ingericht van waaruit de zaak behandeld wordt.

Bewindzaken uit de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Osdoorn komen voor de proef in aanmerking. Rechtzoekenden en hun bewindvoerders hoeven dan niet meer af te reizen naar de rechtbank in Assen. Daar worden sinds de sluiting van kantonlocatie Emmen rechtszaken behandeld. Zo bespaart deze groep rechtzoekenden reiskosten en reistijd. Een enquête in april over de proef wees uit dat dit belangrijke aspecten voor hen zijn. Bovendien lenen bewindzaken zich volgens de rechtbank goed voor de proef vanwege de aard en de korte behandelingstijd.

De rechtbank start met de proef omdat door de sluiting van kantonlocaties in het arrondissement Noord-Nederland de toegang tot de rechtspraak letterlijk op grotere afstand is gekomen. Daarnaast past de proef volgens de rechtbank bij de toenemende digitalisering in de rechtspraak. Als het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) is ingevoerd, kunnen rechters het proces-verbaal (deels) in video vatten. Videogesprekken raken bovendien steeds meer ingeburgerd, concludeert de rechtbank.

Vanaf november draait de proef voor een jaar. Rechtzoekenden kunnen na de videozitting hun ervaringen delen, zodat de rechtbank waar nodig bij kan sturen. Of andere rechtbanken zullen volgen is nog onbekend.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie