De helft van de jonge advocaten ervaart stress wegens de druk om nieuwe opdrachten binnen te halen. Daarnaast ervaart 44 procent een (te) hoge werkdruk op kantoor. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) en arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir, dat vandaag tijdens het SJBN Jonge Balie Congres wordt gepresenteerd.

Voor het onderzoek zijn 579 advocaten ondervraagd. Een op de vier jonge advocaten zegt meer dan 50 uur per week te werken. Het merendeel heeft een 40- tot 50-urige werkweek. Ondanks dat vier op de vijf advocaten tevreden is met het beroep, geeft de helft van de advocaten aan een slechte balans tussen werk en privé te hebben. Een op de vijf gebruikt stimulerende middelen tegen stresservaring zoals het drinken van extra koffie of energy drinks. Twee procent geeft aan regelmatig het gebruik van drugs in de werkomgeving tegen te komen. Sporten, juridische nevenactiviteiten en lid van een ondernemersvereniging staan net als vorig jaar bovenaan het rijtje van vrijetijdsbesteding.

Advertentie