Tussen 2010 en 2015 is het aantal gevallen van arbeidsongeschiktheid in de advocatuur ten gevolge van psychische problemen met negentien procent toegenomen ten opzichte van de vijf jaar ervoor, blijkt uit cijfers van verzekeraar Movir.

Burn-out en depressie vallen onder deze psychische meldingen. Advocaten zijn vervolgens gemiddeld meer dan twee jaar arbeidsongeschikt. Exacte cijfers geeft Movir niet, maar het gaat om honderden extra gevallen per jaar, stelt de verzekeraar.

Het ‘u vraagt wij draaien’- karakter van de advocatuur ligt daar volgens de Utrechtse coach Eveliene Tjabbes (50), zelf ooit advocaat, aan ten grondslag. ‘Je brandt op als er te lang iets van je gevraagd wordt wat je niet helemaal bent. Dat hou je best lang vol, op wilskracht, maar op een zeker moment gaat de rek eruit.’

Volgens de Amsterdamse burn-out coach Klaran van ’t Vlie overkomt het juist loyale en betrokken mensen. Voorkomen is beter dan genezen stelt ze. ‘Kijk naar je taken: waar kun je bochten afsnijden? Doe niet alles op honderd procent en neem meer rust, want van pauzes herstel je. Neem desnoods een rookpauze, ook al rook je helemaal niet.’

Lees in het novembernummer van het Advocatenblad het complete artikel over burn-outs in de advocatuur.

Advertentie