Investeren in technologie hebben de meeste advocatenkantoren als strategische prioriteit, maar het digitale aanbod sluit niet altijd aan bij wat bedrijfsjuristen willen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Winmark in samenwerking met advocatenkantoor Eversheds.

Volgens Winmark en Eversheds zien advocatenkantoren technologie als een kans. Investeren in technologie heeft voor 67 procent van de kantoren een strategische prioriteit. Maar die investeringen in IT blijken vaak niet aan te sluiten bij de behoefte van de cliënt. Zo zegt 75 procent van de klanten behoefte te hebben aan toegang tot online modellen, terwijl slechts 37 procent van de advocatenkantoren dat biedt. Ook wil een meerderheid van de inhouse counsels (54 procent) graag online toegang tot de status van alle zaken. Veertig procent van de kantoren biedt die dienst aan.

De rol van de bedrijfsjurist is veranderd, rapporteren Winmark en Eversheds bovendien. Het belang van compliance en databeveiliging is toegenomen, onder meer door de financiële crisis. Bedrijfsjuristen worden daardoor vaker gevraagd de CEO als strategisch trusted advisor bij te staan. Daarnaast is de rol van digitalisering gegroeid. Als gevolg wordt van bedrijfsjuristen tegenwoordig ook verwacht dat ze meedenken over hoe organisaties het beste kunnen profiteren van technologie inzetten.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijfsjuristen de voordelen zien van digitalisering in hun organisaties. Ze verwachten vooral efficiënter te kunnen werken. Maar inhouse counsels lopen tegen praktische problemen bij de implementatie zoals moeilijkheden met budget krijgen, lastige integratie met de bestaande systemen en onvoldoende tijd.

Het onderzoek The Looking Glass Report 2016 – Raising the bar is gebaseerd op een vragenlijst die senior bedrijfsjuristen en partners bij advocatenkantoren invulden, aangevuld met interviews met deskundigen op juridisch en technologisch gebied. Ruim 200 deelnemers werkten mee aan het Winmark/Eversheds onderzoek. De focus van het onderzoek lag dit jaar op hoe technologie de juridische dienstverlening verbetert en verandert.

Nathalie Gloudemans-Voogd

 

Advertentie