Advocaten van Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch, vergezeld door de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, mr. Pieter van Regteren Altena, hebben dinsdag in Istanbul het proces bijgewoond tegen twaalf Turkse advocaten. De twaalf, veelal lid van de ŐHD, de Vereniging van Advocaten voor Vrijheid, worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Eén van de advocaten is Ramazan Demir, die eerder de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink verdedigde. De verdachte advocaten en hun verdediging benadrukten dat de positie van advocaten in Turkije moeilijker is dan ooit, getuige de vele arrestaties en het monddood maken van de media. Vorige week werden (samen met honderden andere civiele organisaties) drie advocatenorganisaties tijdelijk verboden: de ŐHD, de CHD en de MHD. De Turkse deken Metin Feyzioğlu, vorige week op bezoek in Nederland, toonde zich ook erg negatief over de situatie in Turkije.

Tot een uitspraak komt het voorlopig niet. De zaak is aangehouden tot april volgend jaar. Op 14 november woonden waarnemers van L4L, Fair Trial Watch en de NOvA ook een zitting bij in een langlopende zaak tegen 46 advocaten.

 

Advertentie