Minister Van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) voelt er niets voor de inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand te verhogen, schrijft hij de Tweede Kamer.

De Kamer had de bewindsman eerder per motie gevraagd uit te zoeken wat de effecten zijn van verruiming. De vrees bestaat dat met name middeninkomens moeilijk toegang tot het recht krijgen omdat ze geen rechtsbijstandsusbidie krijgen, maar evenmin een commerciële advocaat kunnen betalen.

Volgens Van der Steur is verruiming echter niet noodzakelijk. Als het echt nodig is weten mensen de weg naar een advocaat wel te vinden, aldus de minister. Bijna de helft van de huishoudens heeft een rechtsbijstandverzekering. Daarnaast zijn veel advocaten bereid de kosten voor hun cliënten beheersbaar en betaalbaar te houden, stelt hij.

Van der Steur voegt daaraan toe verhoging van de inkomensgrens de schatkist € 2,6 miljoen tot € 9 miljoen per jaar kost. Dat geld heeft hij niet. De Tweede Kamer praat woensdag en donderdag met Van der Steur over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor volgend jaar.

Advertentie