Steeds meer advocaten maken zich zorgen over de opkomst van de digitale advocaat. 13 procent van de advocaten ligt hier ’s-nachts wakker van. Vorig jaar maakte slechts 3 procent zich zorgen over robotadvocaat Ross. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek Werken in de advocatuur van organisatieadviesbureau Berenschot in samenwerking met uitgever Sdu.

Met name de grote media-aandacht die de robotadvocaat het afgelopen jaar heeft gekregen, zorgt er volgens het onderzoek voor dat dit meer leeft bij advocaten. Andere bron van zorg zijn wegblijvende klanten (17 procent) en het budget (14 procent). Ook maken veel advocaten zich zorgen over het economisch klimaat. Een meerderheid van 60% maakt zich daar enigszins tot zeer druk over. Dit resultaat is hetzelfde als vorig jaar: het economisch herstel heeft de zorgen tot op heden niet weggenomen, aldus het onderzoek.

Een andere conclusie is dat 32 procent van de advocaten vindt dat hij of zij minder dan marktconform wordt beloond. Ruim 11 procent zegt veel minder dan marktconform beloond te worden. Vorig jaar ging dit om respectievelijk 39 procent en vijf procent. Vergeleken met vorig jaar profiteren dit jaar iets meer advocaten van het herstel van de economie. 50 procent van de advocaten zag het inkomen in 2016 toenemen tegen 45 procent vorig jaar. 41 procent van de respondenten zag dat het inkomen het afgelopen jaar gelijk bleef. 9 procent zag het inkomen in 2016 dalen.

Een vijfde van de advocaten geeft aan op zoek te zijn naar ander werk. Dit was vorig jaar met 18 procent vergelijkbaar. De wens om meer ontwikkelingsmogelijkheden te hebben, is met 64 procent de voornaamste reden. Meer salaris, de sfeer op het werk en de secundaire arbeidsvoorwaarden volgen met 50%.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 27% van de advocaten ontevreden is over de balans tussen werk en privé. Vorig jaar was dit percentage nog 35%. Vrouwen zijn vaker ontevreden over de balans werk-privé dan mannen: 22% van de mannen zegt dat de balans niet goed is, tegen 38% van de vrouwelijke deelnemers.

Berenschot en Sdu onderzochten de arbeidsmarkt binnen de advocatuur voor het derde jaar op rij. Ruim tweehonderd advocaten namen deel aan het online onderzoek.

Bekijk hier het complete onderzoek.

Francisca Mebius

Advertentie