De snelle groei van de ZSM-werkwijze in het strafrecht heeft gevaarlijke aspecten voor de rechten van verdachten. Dat heeft waarnemend deken Bert Fibbe van de NOvA woensdag gezegd tijdens de periodieke vergadering van het College van Afgevaardigden.

Volgens Fibbe dijt de ZSM-werkwijze steeds verder uit, zonder dat duidelijk is wat dat begrip precies inhoudt. Zo is het recht op verhoorbijstand niet afdoende geregeld, stelt de waarnemend deken.

Fibbe noemt het zorgwekkend dat het OM 75 tot 80 procent van de strafzaken buiten de rechter om wil afhandelen, terwijl daar tot dusver geen goede procedure voor is.

Nederland had het recht op toegang tot een advocaat tijdens het politieverhoor op 27 november geregeld moet hebben. De betreffende EU-richtlijn had op die datum omgezet moeten zijn in nationale wetgeving. Nu dat niet is gebeurd, kunnen burgers zich rechtstreeks beroepen op de EU-richtlijn.  Het OM heeft overigens wel beleidsregels gepubliceerd over de rol van advocaten tijdens het verhoor. Die zijn door de advocatuur bij de rechter aangevochten omdat die advocaten onvoldoende bevoegdheden zou toekennen. De rechter heeft die klacht echter afgewezen.

 

Advertentie