Elf advocatenkantoren en juridisch matchmaker Legal Dutch lanceren vandaag de Pro Bono Club. Dit platform brengt maatschappelijke organisaties met juridische vragen in contact met advocaten die hen onbezoldigd bijstaan.

Onder andere Rutgers & Posch en Barens Krans staan aan de wieg van het pro bono platform. Via een aanmeldformulier op probonoclub.nl kunnen maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk een adviesaanvraag indienen. Een van de aangesloten juristen zal de zaak dan in beginsel pro bono op zich nemen. ‘Het kan echter dat de aard van de zaak of de te verrichten werkzaamheden een andere afspraak rechtvaardigen,’ meldt de Pro Bono Club.

Het nieuwe platform is niet het eerste Nederlandse pro bono clearinghouse. Sinds eind 2015 brengt Pro Bono Connect, een project van het Nederlands Comité voor de Mensenrechten NJCM, ngo’s in contact met advocaten van een van dertien grootste advocatenkantoren in Nederland zoals De Brauw, NautaDutilh en Stibbe.

De lancering van de Pro Bono Club past in een ontwikkeling die het Advocatenblad schetst in het komende nummer: de pro bono cultuur in Nederland herleeft, maar zover als de Amerikanen gaan Nederlanders nog niet.

Het nieuwste Advocatenblad verschijnt vrijdag 17 december. 

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie