De NOvA vindt dat Staatssecretaris Dijkhoff (VVD, Veiligheid & Justitie) voorbarig handelt met zijn maatregelen om de instroom van bepaalde groepen asielzoekers te beperken.

De maatregelen sorteren relatief weinig effect en betekenen een afbreuk van de rechten van de asielzoeker, stelt de orde in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat woensdag met Dijkhoff over zijn aanpak.

De staatssecretaris wil de stroom aanvragen van mensen uit zogenoemde veilige landen terugdringen. Hij richt zich daarbij in het bijzonder op jonge mannen uit Marokko en Algerije die overlast veroorzaken.

Volgens de NOvA valt het wel mee met de asielstroom uit veilige landen. De procedure voor deze groep is verkort naar tien dagen, waardoor ook de aanzuigende werking afneemt. ‘Het betreft derhalve een kleine groep, waarvan bovendien voorzienbaar is dat ze nog kleiner zal worden’, schrijft de orde.

De NOvA zegt het verder vreemd te vinden dat Dijkhoff advocaten verwijt kansloze beroepsprocedures te bevorderen.  De praktijk laat iets anders zien. Afwijzingen van asielaanvragen zijn geregeld niet goed onderbouwd en hebben derhalve wel degelijk kans van slagen, stelt de orde.

Advertentie