Wat nou als je verliefd wordt op een kantoorgenoot? Hoe ga je daarmee om? Drie advocaten geven hun visie.

Werner Altenaar, advocaat bij Lexman Advocaten in Apeldoorn en voorzitter van Stichting Jonge Balie Nederland: 

‘Het is natuurlijk heel mooi als mensen verliefd worden. Tegelijkertijd moet je als professional er voor waken dat je professionaliteit er onder lijdt. Mensen zien toch dat je verliefd bent. Ga niet stiekem doen; zo voorkom je roddel, achterklap en speculatie. En kijk met je leidinggevende naar een oplossing, bijvoorbeeld dat jullie op verschillende secties gaan werken. Je stelt je denk ik toch anders op als de liefde van je leven naast je zit. Als je dan veel samenwerkt, reflecteert dat ook op het team. Dus houd afstand, Chinese walls bijna, en als het echt niet gaat: wissel van kantoor.

Femke van Venetien, advocaat bij Advocaat Boer in Zeist: 

‘Laatst complimenteerde een cliënt mijn kantoorgenoot. Ik heb niet verteld dat we al jaren bij elkaar zijn en hij ook
mijn echtgenoot is. We lopen er niet mee te koop dat we getrouwd zijn. Ik gebruik zijn achternaam ook niet en we zijn niet klef op kantoor, dus het valt niet op. Kantoor is kantoor en thuis is thuis. Maar het kan best lastig zijn. Mijn man is ook mijn baas en mijn patroon. Als hij uiteindelijk zegt: die brief gaat zo de deur niet uit, dan heb ik me daaraan te conformeren. Daar moet je wel tegen kunnen.’

Daniël Maats, arbeidsrechtadvocaat bij BvdV Advocaten en Belastingadviseurs in Utrecht: 

‘Een relatie met een kantoorgenoot moet kunnen. Als signaal zou ik in het personeelshandboek een meldplicht
opnemen. Een overstap kan wel problemen opleveren. Zo wilde een senior medewerkster huurrecht werken bij een
concurrerend kantoor op de Zuidas. Haar potentiële werkgever vroeg of ze een relatie had met een huurrechtpartner van haar eerste kantoor; dat zou een groot probleem zijn. Ze ontkende en trad in dienst, maar een jaar later kwam haar relatie toch uit. De kantonrechter ontbond die arbeidsovereenkomst. De relatie tussen advocaten van concurrerende secties kon tot loyaliteitsconflicten leiden en de medewerkster was niet open geweest. Dat kan dus consequenties hebben.’

Advertentie