De advocatuur transparant maken voor mensen en bedrijven die een advocaat zoeken. Dat is het idee achter CheckjeAdvocaat.nl, een nieuwe website die inzicht geeft in de prestaties van advocaten in de rechtszaal.

Toen initiatiefnemer Ab Sulman van het Institute for Business Research in Wageningen een paar keer een advocaat nodig had, viel het hem op dat er geen tot weinig informatie te vinden is over hoe goed een advocaat is. ‘Advocaten zijn niet echt traceerbaar. Dat is raar, want dit is voor bijvoorbeeld artsen en garagebedrijven wel het geval. Na een paar minder goede ervaringen met advocaten besloot ik hier verandering in te brengen.’

Door middel van een steekproef zijn in de afgelopen twee jaar maandelijks 2000 rechtszaken geïnventariseerd. Inmiddels bevat de database zo’n 40.000 rechtszaken. Van elke zaak staat genoteerd welke advocaat en welk kantoor won. Wanneer een advocaat zes keer in de steekproef voor komt, wordt deze opgenomen in de database achter de website. Momenteel staan er zo’n 3000 advocaten in de database. ‘Dit worden er steeds meer, omdat we de maandelijkse steekproef van 2000 rechtszaken in de toekomst blijven doen.’

De uitkomsten zijn per advocaat en per rechtsgebied geordend. Aan elke advocaat in de database wordt een gemiddelde score toegekend. Particulieren en bedrijven kunnen voor 15 euro de prestatiescore van een individuele advocaat opvragen en voor 24,95 euro de prestatiescore van advocatenkantoren. Verder is het mogelijk om voor een aantal rechtsgebieden per regio een top 3 van best scorende advocaten op te vragen (29,95 euro).

Volgens Sulman ligt het accent binnen advocatenkantoren tegenwoordig te veel op het binnenhalen van klanten in plaats van op het hard lopen voor cliënten. ‘De advocaten die de meeste klanten binnenhalen, worden partner. Ik hoop dat met deze website het accent weer meer op waarde leveren aan cliënten komt te liggen. Wanneer een advocaat veertien keer in onze database staat en veertien keer een rechtszaak heeft verloren dan hoop ik dat diegene in de toekomst beter zijn of haar best zal doen.’

Oud-advocaat en bestuursrechtjurist Remco Sipman zegt in een reactie op het initiatief dat het ondoenlijk is om vast te stellen wanneer een zaak gewonnen is. ‘Je weet nooit wat cliënt en advocaat hebben afgesproken en wat de doelstelling is. Daarnaast kan er in een procedure altijd iets veranderen waardoor de zaak of het oordeel van de advocaat in een ander daglicht komt te staan.’

Francisca Mebius

Advertentie