Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland, heeft bij de Raad van Discipline een klacht ingediend tegen De Haan Advocaten in Groningen. De klacht ziet op gedragsregel 25 en gaat over het proces over waardevermindering door aardbevingsschade. Dat meldt Dagblad van het Noorden donderdag.

De Haan Advocaten heeft een stichting opgericht onder de naam Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Volgens het kantoor hebben 3.000 mensen uit het aardbevingsgebied zich aangemeld. Namens de deelnemers probeert het advocatenkantoor materiële en immateriële schade door de NAM vergoed te krijgen.

Deelnemers betalen eenmalig honderd euro. Zodra de NAM overgaat tot het uitbetalen van schade, moet vijf tot tien procent van het bedrag worden afgedragen aan De Haan Advocaten. Het kantoor noemt dat een ‘succesfee’.

In deze constructie prevaleert geld boven het belang van de klant, vindt Geene. Dit zou in strijd zijn met gedragsregel 25. Hierin staat dat de beloning van de advocaat niet afhankelijk mag zijn van het behaalde resultaat.

Het dekenbezwaar wordt halverwege januari behandeld door de Raad van Discipline. Tot die tijd wil Geene geen toelichting geven, schrijft de krant. De Haan Advocaten zegt dat het kantoor volgens de gedragsregels werkt. ‘Wij hebben geen hijgerig belang bij de afloop.’

Advertentie