Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak heeft geen moeite met de kritiek die PVV-voorman Geert Wilders tijdens zijn rechtszaak uitte op de rechterlijke macht. Wilders heeft alleen maar gebruik gemaakt van de ruimte die het Nederlands rechtssysteem biedt aan verdachten en hun verdediging, zegt Bakker in een interview met de Volkskrant.

Wilders trok tijdens het zogeheten ‘minder-minderproces’ de scheiding der machten in twijfel, sprak van PVV-hatende rechters en van een nep-rechtbank. Volgens Bakker gedroeg Wilders zich al menig andere verdachte. ‘Het is niet verbazingwekkend dat iemand die veroordeeld is om zich heen slaat – hetzij in besloten kring, hetzij in de openbaarheid.’

Extra straf voor de uitlating van Wilders is niet aan de orde, zegt Bakker. ‘We kennen niet een ‘contempt of court’-systeem waarbij je iemand nog eens een boete van 1000 euro kunt nawerpen, zoals in Engeland. En aan zo’n systeem heb ik ook geen behoefte.’ Hij voegt daar aan toe: ‘Ik ben niet van de lijn dat een politicus nooit iets zou mogen zeggen over de rechtspraak. (…) De scheiding der machten is niet een muur waar helemaal niets doorheen hoeft te komen.’

Bakker zegt begrip te hebben voor de kritiek die is geuit op de Haagse rechtbank, die voorafgaand aan het Wildersproces meldde dat de drie rechters geen lid waren van een politieke partij. ‘Politieke overtuiging speelt bij ons per definitie geen rol.’

Rechters kunnen maar beter niet twitteren, vindt Bakker verder. ‘Het beperkte aantal tekens is in onze wereld echt een probleem omdat we nogal van de nuance zijn.’

 

 

Advertentie