Het BH-beleid van Dijkhoff, ongeruste advocaten door bijstand politieverhoor, de kwestie levenslang en de aandacht voor burn-outs en stress in de advocatuur; ze kwamen veelvuldig terug in het nieuws én domineren onze top tien van best gelezen artikelen in 2016.

10. Stressloos op vakantie: even bijna helemaal niets
De zomervakantie móét leuk zijn én vooral ontspannen. Maar de realiteit is een hoop geregel en een berg stress. Hoe laat je je drukke praktijk achter en kom je als advocaat los van je werk?

09. Aantal burn-outs in de advocatuur stijgt sterk
Tussen 2010 en 2015 is het aantal gevallen van arbeidsongeschiktheid in de advocatuur ten gevolge van psychische problemen met negentien procent toegenomen ten opzichte van de vijf jaar ervoor. Hoe komt dat?

08. Uitspraak van Europese Hof over levenslang
De levenslange celstraf van James Murray is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een inhumane straf gebleken. Met deze uitspraak van dinsdag 26 april kreeg Nederland een tik op de vingers over de toepassing van de levenslange gevangenisstraf.

07. Advocatenfamilies
De familie Moszkowicz stond model voor de tv-serie De Maatschap. Ons land telt meer ‘dynastieën’. Zit het dan toch in de genen? Telgen uit drie families over de liefde voor het vak en hun bloedverwanten.

06. Vanaf 1 september één landelijk procesreglement voor hoven
Per 1 september geldt een nieuw landelijk procesreglement voor civiele dagvaardingszaken bij de gerechtshoven. Met het nieuwe procesreglement streeft de Rechtspraak naar een verkorting van de doorlooptijden. Wat er nog meer is veranderd, lees je in dit artikel.

05. Dijkhoff past BH-beleid nu echt aan
Vrouwelijke advocaten hoeven niet meer met ontbloot bovenlijf of in badjas door de detectiepoorten bij de PI’s. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid & Justitie, VVD) ziet erop toe dat de circulaire afstelling detectiepoorten in de PI’s aangepast wordt

04. ‘Duivels dilemma’ voor advocaten bij politieverhoor
Een vergoeding van anderhalf of drie punten voor bijstand van verdachten tijdens politieverhoor kan advocaten voor een ‘duivels  dilemma’ stellen. De uitspraak van de Hoge Raad op 22 december 2015 was dan wel een doorbraak voor de rechtspositie van verdachten, maar hoe dat in de praktijk uitpakt is de vraag.

03. Aanzegging met onprettig gevolg
Je mag je als advocaat niet rechtstreeks tot de wederpartij richten, zegt gedragsregel 18. Maar als het gaat om een aanzegging met rechtsgevolg, dan mag het weer wel. Althans… De tuchtrechter is strenger dan de gedragsregels.

02. Dekens treden op tegen leadsites
Vanaf 4 april jongstleden treden de dekens op tegen advocaten die opdrachten verwerven via websites die voor hen leads genereren. Die praktijk is volgens de dekens in strijd met het provisieverbod van gedragsregel 2 lid 2.

01. Advocaat doet aangifte van discriminatie tegen politie
De Utrechtse advocaat Yassine Bouchikhi deed in november jongstleden aangifte van smaad en discriminatie tegen de politie Noord-Nederland. Hij meldde zich als voorkeursadvocaat bij een cellencomplex in Assen. De politie betwijfelde of hij wel advocaat was. ‘Etnisch profileren’ noemt Bouchikhi het. 

Advertentie