Ondanks uitgebreide voorzorgmaatregelen van de rechtbanken blijken slechts drie aanhoudingen tijdens de jaarwisseling geschikt voor het supersnelrecht, meldt Rechtspraak. De zittingen waren deze week bij de rechtbank Den Haag.

Mensen die zich zouden misdragen tijdens de jaarwisseling konden te maken krijgen met het supersnelrecht, hadden Rechtspraak en het OM vooraf afgesproken. Bij rechtbanken uit het hele land waren al supersnelrechtzittingen ingepland. In eerste instantie leken er echter geen zaken in aanmerking te komen, zo meldde het Openbaar Ministerie zondag.

Tijdens Oud & Nieuw werden 344 personen aangehouden. In de meeste gevallen ging het om geweldpleging, waarvan 98 maal geweld tegen personen met een publieke taak en 146 maal keer tegen overige personen. Bij 79 incidenten ging het om geweld tegen goederen. In 21 zaken betrof het andersoortige feiten, zoals vuurwerkzaken. Over de overige zaken is nog geen duidelijkheid.

Ondanks de vele aanhoudingen leek geen van die zaken geschikt voor het supersnelrecht, zo liet de Rechtspraak middels een tweet weten. Ze waren (juridisch) niet eenvoudig genoeg. Bij het supersnelrecht staat een verdachte na het plegen van een misdrijf binnen drie tot zes dagen voor de rechter. Het gaat om zaken die weinig onderzoek nodig hebben. Maandag werd echter alsnog besloten drie zaken via supersnelrecht af te handelen.

Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, is er niet rouwig om: ‘Er is helemaal geen bewijs dat snelrecht werkt.’ Volgens het OM gaat er een afschrikwekkende werking uit van het snelrecht en worden mensen meteen met de neus op de feiten gedrukt, maar dat ziet Brouwer anders, zo vertelt hij vandaag aan het AD. ‘Het snelrecht gaat vaak ten koste van de strafprocessuele waarborgen en de verdediging. Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen die kort na nieuwjaar worden berecht zich er absoluut niet bewust van zijn dat ze in een snellere procedure zitten dan normaal.’ Wél een oplossing is het verhogen van de pakkans, al is ook dat effect gering. Snappen doet Brouwer het overigens wel. ‘Tot op zekere hoogte bevredigt het snelrecht de behoefte van het volk. Dat er toch direct stappen worden ondernomen. Daar kan ik mij ook wel iets bij voorstellen.’

Advertentie