De staat heeft toegegeven de persvrijheid in Nederland te hebben geschonden in een procedure die de Telegraaf heeft aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van het EHRM van oktober.

De Nederlandse overheid schond de persvrijheid door twee journalisten af te luisteren en spullen in beslag te nemen na onthullingen in De Telegraaf in 2009 over het falen van de geheime dienst AIVD in de aanloop naar de oorlog in Irak. Dat heeft de staat erkend in een procedure  bij het EHRM, zo blijkt uit berichtgeving in de Telegraaf.

Na de verschijning van het artikel in 2009 van journalisten Jolande van der Graaf en Joost de Haas, ging de geheime dienst de journalisten afluisteren in de hoop hun bronnen te achterhalen. Tijdens huiszoekingen bij Van der Graaf zijn computer, laptop, gsm, agenda, TomTom en aantekeningen in beslag genomen. Tot in hoger beroep is het afluisteren van de journalisten onrechtmatig verklaard. Tot aan het Straatsburgse Europese Hof procedeerde de Telegraaf tegen de huiszoekingen en inbeslagnames.

Om van de staat te horen dat het de fout in is gegaan, ging de Telegraaf naar het EHRM. Na erkenning van de schending van de persvrijheid heeft het EHRM de zaak afgedaan met een veroordeling van de staat in een deel van de proceskosten die door de Telegraaf zijn gemaakt.

Advertentie