De serie De Maatschap van de VPRO, geïnspireerd op het leven van de familie Moszkowicz, mag worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald in een kort geding dat werd aangespannen door advocaat Yehudi Moszkowicz. 

De familie pleit al lange tijd voor een uitzendverbod van de serie. Moszkowicz vindt dat er sprake is van auteursrechtenschending; er zou onrechtmatig worden geput uit het boek De Straatvechter van zijn vader Robert Moszkowicz.

De rechter oordeelde vrijdag dat de totaalindruk van de beschermde trekken van het boek wezenlijk anders zijn dan de totaalindruk van de televisieserie. ‘De compositie, de verhaallijn in het boek, de manier waarop het verhaal wordt verteld, het taalgebruik en de gekozen volgorde van de gebeurtenissen vertonen wezenlijke verschillen met verhaallijnen, het taalgebruik en de werkwijze in de televisieserie. De conclusie tot zover is dat op grond van de totaalindrukken van de beschermde trekken van boek en serie geen auteursrechtinbreuk kan worden aangenomen.’

In eerdere rechtszaken trok de familie Moszkowicz ook aan het kortste eind. Zo vroeg Moszkowicz eerder in een kort geding om inzage in het script, dat door de rechter werd afgewezen. De rechter in hoger beroep oordeelde hetzelfde.

De vierdelige serie, met in de hoofdrollen onder anderen Pierre Bokma en Daan Schuurmans, is vanaf 25 januari te zien op NPO 2.

Advertentie