In vijf gevangenissen zijn gedetineerden maandag voorzien van een ‘cold case’-kalender. Hierop staan 52 onopgeloste misdrijven die veel maatschappelijke onrust veroorzaakten. De politie hoopt dat de kalenders leiden tot nieuwe tips om de zaken zo alsnog op te lossen. Eric Steller, vicevoorzitter van de NVJSA en advocaat bij Van Gessel Advocaten, betwijfelt dat.

De kalenders zijn uitgedeeld in gevangenissen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in Justitieel Complex Schiphol. Als de methode succesvol blijkt, worden de kalenders in alle gevangenissen uitgereikt.

Wat de rechtmatigheid betreft, ziet Steller niet direct een probleem. ‘Wel ben ik pertinent tegen het kopen van verklaringen.’ Hij doelt daarbij op het bedrag van ruim 800.000 euro dat de politie heeft uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een zaak. ‘En dat voor informatie waarvan de betrouwbaarheid nog maar moet blijken.’ Volgens Steller is het nog maar de vraag hoeveel een de auditu verklaring over een waarneming van jaren geleden en waar de politie ook nog eens voor betaalt nu eigenlijk waard is. ‘Cold case zaken zijn doorgaans gedateerd. Als er pas betaald wordt indien het tot een veroordeling komt, komt die betrouwbaarheid nog verder onder druk te staan.’

Het idee voor de kalender is gebaseerd op een soortgelijk methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt. De 52 zaken uit de kalender zijn overigens het topje van de ijsberg. Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. In de meeste gevallen is daarbij iemand om het leven gekomen.

De oudste cold case-zaak op de kalender betreft die van de 72-jarige Johannes Schrijvers. Zijn lichaam wordt op donderdag 22 september 1988 in een sigarenwinkeltje aan de Mient in Den Haag gevonden. De meeste recente zaak dateert van 2 april 2012: op die dag treft de politie de auto van de 47-jarige Hugo Charles uit Echt aan op de parkeerplaats De Meern langs de A12. Tot op heden ontbreekt elk spoor van hem.

Advertentie