Jongeren meer vertrouwd maken met het recht door een waarheidsgetrouw beeld te schetsen, dat is het doel van de 23 Rechtspraak Reporters die maandag werden geïnstalleerd door Herman van der Meer, de president van het gerechtshof Amsterdam. De jongeren, allen tussen de 16 en 24 jaar, gaan een jaar lang vloggen en bloggen over rechtspraak. 

Nancy Stoke, afgelopen jaar Rechtspraak Reporter, kreeg de kans om stage te lopen bij de rechtbank Amsterdam. Ze interviewde tijdens haar redacteurschap onder andere advocaten Gerard Spong en Mark Teurlings. Van de eerste lichting van elf reporters gaan er twee door, de andere 21 zijn nieuw.

Een flinke uitbreiding, zo lijkt het. ‘Dat klopt, we zitten nu meer verspreid over het land,’ vertelt woordvoerder Marjemme van Poelgeest van de Rechtspraak. ‘Veel van de reporters gaan naar school, dus dat vereist qua planning flexibiliteit. Gemiddeld verwachten we van hen wekelijks een blogpost. Dat komt neer op zo’n vier uur per week.’

‘Zo’n twee derde van de berichten dient betrekking te hebben op de Rechtspraak, het overige mag gaan over andere juridische onderwerpen,’ zegt Van Poelgeest. Daaronder valt ook de advocatuur. Reporter Rosalie Swart is daar blij mee. ‘Dit jaar wil ik graag rechters, verdachten én advocaten interviewen over bijvoorbeeld hun visie op een zaak.’ Lola de Grunt vult aan: ‘Dat lijkt me erg interessant, de wereld vanuit de ogen van de advocaat bekijken.’ Ook bij Lisanne Schonenburg staat nader onderzoek naar de advocatuur op de planning: ‘Ik wil proberen zoveel mogelijk kanten van het recht te laten zien, inclusief de beroepen die daar bij horen.’

Frederieke Roording begint met een vierluik over de politierechter. ‘Ik wil me daarbij vooral focussen op de rol van de verdachte en hoe/of die als pion beweegt tussen de ‘spelers’: officier, rechter en advocaat.’ Nina Dunnink is een van de oudgedienden. ‘Vorig jaar heb ik me erg veel gericht op zaken die veel aandacht van de media trokken. Dit jaar bespreek ik ook de zaken die minder media-aandacht hebben gekregen.’

Alle berichten worden geplaatst op de algemene Facebookpagina, maar ook individueel houden de reporters een Facebookpagina bij.

De Rechtspraak Reporters per regio

Regio Den Haag
Negin Asrish
Selma Hajjari

Regio Gelderland/Midden-Nederland
Davina Hoek
Frederieke Roording
Iris Schaap
Oruc Celik
Sterre Bours

Regio Limburg/Oost-Brabant
Anne Lindelauff
Lesley de Haas
Soraya Maan

Regio Noord-Holland
Issa de Jong
Merlijn Sindram
Lindsey Daman
Lola de Grunt
Samantha Smidt

Regio Rotterdam/Zeeland-West-Brabant
Beatrix Darantinao
Nazli Celikci
Rosalie Swart

Regio Noord-Nederland/Overijssel
Esmée Weering
Jakko Kuipers
Kayleigh Amber Atsma
Lisanne Schonenburg
Nina Dunnink

Advertentie