Het beperken van de strafzaken in hun omvang, dat is een kortetermijnoplossing waarmee morgen begonnen kan worden, stellen (senior) rechters Jacco Boek en Jacco Janssen woensdag in de Volkskrant. Het OM heeft daarvoor de sleutel, zeggen ze. Daarmee reageren ze op Greetje Bos, officier van justitie, die zaterdag strafprocessen tegen drugscriminelen een logistieke nachtmerrie noemt. 

Volgens Bos zou het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens regelmatig door de verdediging worden ingezet om zaken te vertragen. Onzin, volgens Boek en Janssen. De twee rechters, beiden werkzaam bij de rechtbank Rotterdam, betogen dat een efficiënt strafproces geen vervlogen droom is. Bovenal kan het uitoefenen van rechten van de mens nooit als kernoorzaak worden opgevoerd voor het vastlopen van het proces. ‘Daarvoor zijn die rechten simpelweg van te groot belang.’ Over hun oplossing om strafzaken in hun omvang te beperken: ‘Een behapbaar strafproces leidt op het oog misschien tot kleinere, maar wel veel snellere resultaten en voorkomt eindeloos gebakkelei. Bovendien schept het ruimte voor de zeer omvangrijke en gecompliceerde zaken.’

Ook vanuit de advocatuur is er kritiek op het betoog van Bos. Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), had al eerder geen goed woord over voor haar relaas. ‘Volgens mij kan ze het beste op bezoek gaan bij de minister van Veiligheid en Justitie en bij hem een ultimatum neerleggen: het EVRM eruit of ik eruit.’

Paul Verwijen en Desiree de Jonge, strafrechtadvocaten bij Cleerdin & Hamer Advocaten, zijn net zo duidelijk. ‘Het bevreemdt ons ook dat wordt gewezen op het EVRM als middel om procedures te vertragen. Onderzoeken naar (grootschalige) drugsimport of handel vreten energie voor alle procespartijen. Deze onderzoeken kenmerken zich door (jaren)lange opsporingstrajecten waarin het OM bijzondere opsporingsbevoegdheden inzet (…) Dat dit toch tot bijzonder omvangrijke dossiers leidt is daarvan een gevolg, maar daarvoor is niet de verdediging maar juist het OM verantwoordelijk.’

 

Advertentie