‘Ik zie 2017 als een spannend jaar.’ Dat zei Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak donderdagmiddag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij wees zowel op het verplichte digitaal procederen in het civiel recht en bestuursrecht als op de Tweede Kamerverkiezingen.

In asiel- en bewaringszaken en alle nieuwe faillissementszaken gaat veel al vrijwillig digitaal. ‘Maar nu, in 2017, is het dus voor het eggie,’ zei Bakker. Daarbij stelde hij gerust: ‘Digitalisering voeren we in fases in. Geen big bang. We rollen geen rotzooi uit. We schalen pas op als het werkt. En leren van elke fase.’

Tegelijkertijd gaf de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak geen garantie dat alles meteen vlekkeloos zal verlopen. ‘Je kunt testen zoveel je wilt, maar niet alles is te voorzien. Dat betekent dat dingen soms mis gaan. We kunnen alleen een garantie afgeven dat er dingen mis zullen gaan. Het trackrecord van de overheid kan beter als het over digitaliseringsprojecten gaat.’

In Midden-Nederland en Gelderland lopen er pilots digitaal procederen in het civiel recht en bestuursrecht. ‘In een testfase testen kleine groepen mensen de apparatuur. In het echt gaan grote groepen dezelfde apparatuur gebruiken, dat is een groot verschil.’ Het is daarom belangrijk dat er goede noodprocedures zijn voor het geval er iets misgaat, zei Bakker na afloop van zijn speech in een reactie.

En de aankomende Tweede Kamerverkiezingen nemen spanningen met zich mee. ‘Een nieuw kabinet komt met wetsvoorstellen. Daarover gaan wij adviseren en als ze eenmaal wet zijn, toepassen in de rechtszaal. Als de overheid iets doet wat niet mag, is het de rechter die dat bepaalt. Altijd even afwachten wat je aan elkaar hebt.’
Advertentie