Amnesty International waarschuwt voor de aantasting van de vrijheid van Europese burgers en een bedreiging voor de democratie. Aanleiding hiervoor zijn de verschillende antiterreurwetten die overal in Europa worden aangenomen. Dat meldt de NOS.

Amnesty bestudeerde de antiterrorismewetten in veertien EU-landen. De ingevoerde wetten, die bedoeld zijn om terreurdreiging tegen te gaan, zouden leiden tot willekeur. Een verdenking is genoeg voor vergaande maatregelen zonder tussenkomst van een rechter. Vooral voor buitenlanders en etnische en religieuze minderheden zijn de gevolgen ingrijpend, stelt Amnesty in het rapport Dangerously disproportionate: The ever-expanding national security state in Europe.

‘Waar ik bang voor ben, is dat de angst het gaat winnen van de mensenrechten. Uiteraard willen we onze leefwijze en veiligheid beschermen, maar we moeten onze burgers ook beschermen tegen willekeur. Overheden moeten opereren binnen de kaders van de rechtsstaat die ze willen beschermen,’ zegt Eduard Nazarsky, directeur van Amnesty Nederland.

Amnesty maakt zich ook zorgen om het Nederlandse antiterrorismebeleid. Zo geeft de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die eind deze maand door de Eerste Kamer wordt besproken, de inlichtingendiensten meer bevoegdheid om informatie te verzamelen, zoals een enkelband, opsluiting of het opleggen van een reis-, contact- of gebiedsverbod zonder tussenkomst van de rechter.

Advertentie