De Rotterdamse advocaat Katja Logtenberg helpt vluchtelingen in Griekenland. In een serie blogs vertelt ze over haar ervaringen. Dit is aflevering 2.

Door / Katja Logtenberg

Meer dan vijftig vluchtelingen zijn vanmorgen per boot op Chios aangekomen. De kampmanagers maken zich zorgen. Ze geven aan dat er geen ruimte meer is in kamp Souda en kamp Vial. In Souda zijn al tentjes aan het strand neergezet omdat er simpelweg geen plek meer is. In kamp Vial kan niemand buiten de streng bewaakte ingang worden geplaatst.

Ik bezoek Souda voor de eerste keer. Het kamp telt momenteel 750 inwoners. Vijfhonderd alleenstaande mannen, maar ook vrouwen en kinderen. Het grote aantal mannen is te verklaren doordat kwetsbare mensen en de mensen met een (grote kans op een) status naar Athene worden overgeplaatst. Niet alleen de kampen op het eiland hebben met capaciteitsgebrek te kampen. Ook de opvangmogelijkheden binnen Athene hebben een maximum bereikt. Kwetsbare mensen moeten nu soms op een plaats verblijven ver buiten de stad. Vandaar moeten ze alsnog vier tot vijf uur reizen voordat ze bij hun afspraken in Athene kunnen komen.

Souda ligt op loopafstand van het pittoreske centrum van Chios, dichtbij de haven. Bij de ingang staan de witte UNHCR-tentjes dicht op elkaar. Nieuwsgierig en ietwat onwennig loop ik naar binnen. Alhoewel ik rekening had gehouden met vijandige blikken, blijkt het tegendeel het geval. Iedereen is vriendelijk. “Hello, how are you”, hoor ik van alle kanten. Het is vandaag mooi weer. Dat geeft het kamp een veel betere aanblik dan tijdens het noodweer van de afgelopen tijd. Toch verbaas ik me erover hoe samengepakt deze mensen in hele kleine ruimtes moeten verblijven, terwijl ze feitelijk geen kant op kunnen.

Behalve tenten staan er ook containers. Aan het eind van het pad is een open ruimte. Vrijwilligers draaien net kinderliedjes. Sommige kinderen dansen fanatiek mee.

Ik heb geen tijd om te aarden. Als de mensen eenmaal snappen dat ik van Advocates Abroad ben, komen ze vanzelf op me af. Ik ben op dit moment de enige vrijwillige advocaat op het eiland. Gelukkig word ik geholpen door een tolk Arabisch.

Andere afleveringen uit deze blogreeks:
Aflevering 1 – 11 januari
Aflevering 3 – 19 januari
Aflevering 4 – 22 januari
Aflevering 5 – 26 januari
Aflevering 6 – 30 januari

Advertentie