De eerste juridische toepassing van blockchain is actief. Dat zeggen ontwikkelaars achter softwarebedrijf Legal Things en online serviceprovider FIRM24.com. Volgens de ontwikkelaars gaat blockchain een belangrijke rol spelen bij het digitaal ondertekenen van documenten en verifiëren van transacties. De notaris krijgt er volgens de makers stevige concurrentie bij.

Hoe controleer je de authenticiteit van een digitale handtekening? En hoe weet je zeker dat er niet mee geknoeid is? Hoe weet je zeker dat de digitale handtekening die onder een contract staat, is van degene wiens naam onder het document staat? ‘Een oplossing voor deze uitdaging is te vinden in een toepassing van blockchain,’ stellen de ontwikkelaars in een artikel op de website van LegalThings.

De nieuwe app van de makers van LegalThings koppelt een digitale handtekening aan de blockchain. Hierdoor is het volgens de makers altijd en overal mogelijk digitaal de echtheid van het document te controleren. Zo zal de nieuwe toepassing volgens de ontwikkelaars concurreren met de rol van een overheid, bank of notaris als ‘trusted third party’.

De nieuwe toepassing kan, net zomin als verschillende andere digitale handtekening applicaties, nog niet controleren of de juiste persoon de digitale handtekening heeft gezet.

Advertentie