De website www.besteadvocaatvannederland.nl publiceert vrijdag een overzicht van de beste strafrechtadvocaten van 2016. Per provincie worden de drie beste mannelijke en de drie beste vrouwelijke advocaten gepresenteerd. De lijstjes zijn gebaseerd op interviews met rechtbankverslaggevers en advocaten, aldus initiatiefnemer en webdesigner Shanto Akobian.

Naast de beste strafrechtadvocaten per provincie wordt het beste strafrechtkantoor getipt. Ook is er een categorie met aanstormend strafrecht-talent. ‘Uit al die advocaten worden vervolgens zeven advocaten gekozen voor de nationale top tien,’ vertelt Akobian. ‘Dat zijn advocaten die een indrukwekkende prestatie hebben verricht in 2016.’

Om de top tien compleet te maken, zijn er drie ‘wildcards’ beschikbaar. ‘Daarvoor komen advocaten in aanmerking die niet in hun eigen provincie zijn genomineerd. Of advocaten die wel zijn genomineerd in hun provincie, maar die in 2016 geen zaken hebben gehad op basis waarvan ze in de top zeven zijn gekomen. Kortom, advocaten waar we door hun staat van dienst gewoon echt niet omheen kunnen.’ Eén “wildcard” vult Akobian zelf in. De andere twee zullen worden vergeven door strafrechtadvocaat Gerard Spong.

Akobian zag in het verleden vaak lijstjes verschijnen met de beste strafrechtadvocaten, maar hij wist nooit waarop die lijstjes gebaseerd waren. ‘Ik besloot het anders te doen. Ik ben in 2015 regionale rechtbankverslaggevers gaan benaderen. Veel van hen waren toen nog sceptisch om mee te werken. Een aantal wilden niet met naam op de site, omdat dat hun relatie met advocaten zou kunnen schaden.’

Dit jaar is Akobian weer rechtbankverslaggevers en daarnaast advocaten gaan polsen. Dat leverde een beter resultaat op. ‘Hun inbreng komt anoniem terug op de site. Het was een tijdrovend proces, maar ik denk dat we zeker tot representatieve lijstjes zijn gekomen. Niet gewoon een top tien, maar voor elke provincie een top drie van mannen en vrouwen.’ De website is vanaf morgen online.

Francisca Mebius

Advertentie