Robert Malewicz, Sander Janssen en Job Knoester zijn drie van de tien genomineerde strafrechtadvocaten op de website www.besteadvocaatvannederland.nl. Naast de landelijke top tien presenteerde initiatiefnemer webdesigner Shanto Akobian vrijdag per provincie een top drie van mannelijke en vrouwelijke strafrechtadvocaten, een aanstormend talent en het beste strafrechtkantoor.

De lijstjes kwamen tot stand na interviews met rechtbankverslaggevers en advocaten. Hoeveel verslaggevers en advocaten hebben meegewerkt aan de nominaties is niet bekend. ‘Toen wij deze site begonnen, wilden wij op een transparante wijze een top tien samenstellen,’ aldus Akobian. ‘Wij benaderden in 2015 rechtbankverslaggevers uit alle provincies, maar al gauw bleek dat veel rechtbankverslaggevers niet wilden meewerken. Zij wilden hun relatie met bepaalde advocaten niet op het spel zetten. Wij hebben toen besloten om advocaten en journalisten willekeurig te benaderen om zo te inventariseren wie zij echt goed vinden. Helaas ten koste van de transparantie.’

Akobian meent desondanks tot mooie lijstjes te zijn gekomen. Naast Malewicz, Janssen en Knoester staan Serge Weening, Leon van Kleef, Marielle van Essen, Jan-Hein Kuijpers, Stijn Franken, Tim Vis en Marianne Lochs in de landelijke top tien. Maandag 23 januari wordt uit deze tien genomineerden een top drie geselecteerd.

Eefje IJspeerd, Yvonne van der Hut en Inez Weski zijn genomineerd als beste vrouwelijke strafrechtadvocaten in de provincie Zuid-Holland. Peer Szymkowiak, Serge Weening en Sjoerd van Berge Henegouwen voeren het lijstje van beste mannelijke strafrechtadvocaten in de provincie Limburg aan. Yehudi Moskowicz is verkozen tot aanstormend talent van de provincie Utrecht. Anker en Anker strafrechtadvocaten wordt gezien als het beste kantoor van de provincie Friesland.

Akobian roept advocaten, journalisten en cliënten ook op om te nomineren voor 2017. ‘Wij beseffen dat het moeilijk is om criteria te bedenken waaraan “de beste advocaat” moet voldoen. Natuurlijk moet een advocaat overtuigend kunnen spreken, maar daarnaast is juridische diepgang minstens even belangrijk. Het gaat om het totaalplaatje. Zo is lidmaatschap van de NVSA een pré en maken mooie uitspraken dat advocaten opvallen.’

Bekijk hier alle nominaties voor 2016.

Francisca Mebius

Advertentie