Het Hof van Discipline heeft in 2016 niet duidelijk meer advocaten geschrapt of geschorst dan de jaren ervoor, blijkt uit voorlopige cijfers van het hof. Toch beschrijft voorzitter Joost van Dijk in een interview met het Advocatenblad een cultuurverandering. ‘Toen ik aantrad, zeiden ze tegen me: ga je naar het Hof van Barmhartigheid? Zo zullen ze ons niet meer snel noemen.’

De kwaliteit van de dienstverlening is een belangrijker aandachtspunt geworden binnen het tuchtrecht, vertelt Van Dijk. Daarbij zijn dekens en andere instanties, zoals de Raad voor Rechtsbijstand actiever geworden. Van Dijk: ‘Met kritisch doorvragen zie je soms dat je meer achterhaalt. We gaan in dat kader dekens ook vragen nader onderzoek te doen.’

Volgens Van Dijk zijn tuchtcolleges zich meer gaan realiseren dat ze de hoeder van een integere en betrouwbare advocatuur zijn, in combinatie met de onderzoeksactiviteiten van de deken. ‘Het middel schorsing is ingrijpend. Het brengt een risico met zich mee voor de continuering van je functioneren. Maar die maatregel is er niet voor niks. Er zijn situaties waarin het moet. Wij zeggen nu dat schorsingen en schrappingen tot de normale sancties behoren.

Lees het complete interview met Joost van Dijk in het januarinummer van het Advocatenblad.
Advertentie