Achmea Rechtsbijstand verwacht voor 2017 een lichte stijging van het totaal aantal juridische hulpvragen, zo blijkt uit de Juridische Barometer 2016-2017 die donderdag werd gepubliceerd.

‘We verwachten een onverminderd groot aantal massazaken in 2017 en een lichte toename op de lange termijn. Dit komt enerzijds omdat mensen steeds sneller naar een jurist stappen en anderzijds omdat mensen steeds makkelijker online met elkaar in contact komen via social media,’ aldus de prognose voor dit jaar. In 2016 kreeg de rechtsbijstandverzekeraar zo’n 170.000 juridische hulpvragen binnen. Daarvan bestonden er vijftig uit massazaken, waaronder het bezwaar tegen de komst van windmolenparken en geschillen over bedrijfsschade door noodweer in Someren.

De Juridische Barometer meet het aantal hulpvragen die Achmea op het gebied van onder andere arbeid, burenproblemen en consumentenkoop binnenkrijgt. Zo steeg het aantal consumentenzaken in de periode 2012-2016 van 7.878 naar 9.381. Bij burenproblemen ging het vooral om geluid- en stankoverlast, overhangende takken, de erfgrens en overbouw. De grootste stijging is terug te vinden bij de koop en verkoop van onroerende goederen. Waar het in 2012 nog ging om 2.720 gevallen, waren dat er in 2016 4.298.

Advertentie