De politie dreigt op een onoverbrugbare achterstand te komen van steeds professionelere criminelen, schrijven het Openbaar Ministerie en burgemeesters in een gezamenlijke oproep aan het volgende kabinet. Ze bepleiten extra investeringen van bijna een miljard euro.

Tienduizenden zaken blijven nu liggen door tijdgebrek, stellen het OM en de tien burgemeesters die in hun regio het aanspreekpunt zijn van de politie. Daarnaast beperkt de politie zich vaak noodgedwongen tot de opsporing van kleine criminelen, omdat een groot onderzoek naar de opdrachtgevers te veel tijd kost. Onderzoeken worden klein gehouden ten koste van noodzakelijk doorrechercheren, constateren ze.

Volgens het OM en de tien regioburgemeesters zijn er meer wijkagenten, financiële en digitale experts, betere ICT en meer hogeropgeleiden nodig. In totaal kosten de voorgestelde maatregelen 930 miljoen euro per jaar. Nu krijgt de politie jaarlijks 5,5 miljard euro.
Hoewel de criminaliteitscijfers dalen, zien het OM en de burgemeesters dat het steeds moeilijker wordt zware criminaliteit op te sporen. Bijna altijd zijn ze internationaal actief, gebruiken ze ingewikkelde financiële constructies en versleutelde onderlinge communicatie. ‘De criminaliteit is in enorm tempo professioneler geworden’, zegt OM-baas Herman Bolhaar in een interview met NRC.

In de oproep aan het kabinet staat dat slechts  18 procent van alle meldingen bij de politie leidt tot een veroordeling of bijvoorbeeld een schikking door het Openbaar Ministerie. Dat percentage moet omhoog, zegt Bolhaar. ‘Burgers moeten zien dat het wél zin heeft om aangifte te doen.’

 

Advertentie