Strafadvocaat Menno Buntsma trok afgelopen week de aandacht door in de Bredase rechtbank in een leren toga op zitting te verschijnen. Of de toga voldoet aan de kledingvoorschriften is niet helemaal duidelijk. De rechter maakte in ieder geval geen bezwaar.

Buntsma kreeg de toga van een voormalig cliënt, een leersnijder in Tilburg. Het gewaad is gemaakt van Spaans schapenleer. Verder onderscheidt het zich in niets van een traditionele toga. ‘De toga heeft knoopjes, een voering en zelfs een binnenzakje’, aldus Buntsma. ‘Hij glimt wel iets meer.’ De Bredase advocaat omschrijft zijn actie als een ‘lichte en speelse provocatie’. In het Koninklijk Besluit staat dat een toga moet zijn vervaardigd van dof grein of een hierop gelijkende stof. Grein is van oorsprong geweven van geiten- of kameelhaar, later ook van stof en zijde. Die richtlijn is enigszins achterhaald, vindt Buntsma. ‘Tegenwoordig zijn toga’s van kunstvezel. Maar als je het heel letterlijk neemt, is mijn leren toga ook gemaakt van schapenvacht.’

De 57-jarige advocaat zegt geenszins de bedoeling te hebben al te veel op te vallen of de controverse op te zoeken. ‘Ik zal de toga af en toe dragen, afhankelijk van de sfeer en hoe mijn muts staat. Als de rechter daarom vraagt, doe ik ‘m uit. Ik wil natuurlijk niet mijn zaak beschadigen.’

Niettemin is Buntsma zeer te spreken over zijn bijzondere werkkleding. ‘Het is een comfortabel ding, hij hangt lekker. Het is wel ietsje zwaarder dan een normale toga.’ Of het voorbeeld van Buntsma navolging krijgt, valt nog te bezien. De Tilburgse leerbewerker heeft inmiddels in ieder geval patent aangevraagd op de leren toga.

Foto René Schotanus

Advertentie