Van halve Schwarzenegger tot het Tostimeisje: vastgoedadvocaat Raymond de Mooij schrijft columns die bij juristen een glimlach oproepen.

Veel stenen, veel problemen, vat een van de cliënten van de Haagse vastgoedadvocaat Raymond de Mooij zijn vastgoedportefeuille samen. Dat soort kwesties krijgt De Mooij vervolgens toegeschoven. Het zijn dankbare onderwerpen voor zijn columns in onder meer het Algemeen Dagblad en Den Haag Centraal. Deftige maîtresses met huurgeschillen wisselen Haagse onderwereldfiguren af. De Mooij verhaalt over halve Schwarzeneggers, kerstdiners zonder restjes en mevrouw Walletjes, aan wie de bijnaam ‘Het Tostimeisje’ kleeft (de namen van de betrokkenen zijn overigens verzonnen). De korte stukjes, vaak met een grappige twist aan het einde, zijn nu gebundeld in Rechtszaken met een glimlach (Boom juridisch, 2016).

Prettig is dat De Mooij niet alleen maar roeptoetert hoe succesvol zijn praktijk is. Soms worden de vorderingen die hij instelt namens zijn cliënten afgewezen, af en toe komt een gunstige uitspraak te laat en ook De Mooij vergist zich weleens in de persoon van zijn cliënt, maar ‘als advocaat hoef je ook niet alles te weten’.

Verder schuwt De Mooij juridische termen niet, ondanks dat zijn columns in algemene media verschenen. Dat maakt het voor juristen die weten hoe civiele procedures werken herkenbaar en goed leesbaar. Bovendien strooit De Mooij met het jargon uit het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Zo schept hij op de valreep, voor KEI start, een klein monument voor de dagvaarding en conclusie van antwoord; ook dat zal bij juristen een glimlach oproepen.

Deze recensie is verschenen in het Advocatenblad van januari 2017. De hele editie is hier te lezen.

Advertentie