Bouwvakkers hebben tijdens werkzaamheden bij de rechtbank in Amsterdam duizenden pagina’s aan privacygevoelige rechtbankstukken gevonden. Het gaat om interne stukken, maar ook om dossiers van lopende strafzaken en rapportages van de Raad voor de Kinderbescherming. Dat meldt de Telegraaf, die de stukken in handen kreeg.

De stukken werden tijdens sloopwerkzaamheden gevonden in verlaten kamers van de rechtbank en kwamen terecht bij de Telegraaf, die ze inventariseerde en vervolgens weer teruggaf aan de rechtbank. ‘Dit had nooit mogen gebeuren,’ zegt de Raad voor de Rechtspraak in een reactie. ‘Alle papieren binnen een rechtbank dienen te worden bekeken, bewaard of vernietigd.’

Ook interne memo’s over de beveiliging van de rechtbank, protocollen over transport en begeleiding van verdachten en gedragsrichtlijnen voor het personeel zijn uitgelekt. De rechtbank Amsterdam heeft laten weten aangifte te doen van de diefstal van de documenten. De rechtbank benadrukt dat zulk materiaal niet door onbevoegden hoort te worden meegenomen, overhandigd of gebruikt.

Advertentie