Het is 2011. De Brabantse Winny en haar Tunesische man Nizar worden wereldnieuws wanneer de zwangere Winny haar man probeert vrij te krijgen uit het vluchtelingenkamp op Lampedusa in Italië. Advocaat Gart Adang helpt het stel waardoor ze uiteindelijk een veilig bestaan in België kunnen opbouwen. Het waargebeurde verhaal wordt nu verfilmd.

De film Rafaël gaat naar verwachting in februari 2018 in première. Een goed idee om dit verhaal te verfilmen, aldus Adang die in 2012 zijn praktijk moest sluiten wegens een hersenbloeding. ‘Het gaat hier om een Nederlander met een buitenlandse partner. Ze woonden samen in Tunesië toen daar de Arabische Lente uitbrak. Nizar vroeg een visum aan om naar Nederland te kunnen, maar die kreeg hij niet. Tot twee keer toe stapte hij in een boot naar Italië. Zijn vrouw verbleef vanwege de zwangerschap al in Nederland.’

Adang overtuigde het ministerie van Buitenlandse Zaken ervan dat Nizar een visum moest krijgen. ‘In Nederland is men erg streng, ook voor mensen die elders in de Europese Unie onder het Europees recht van vrij verkeer vallen. De visumafgifte aan deze mensen moet worden versoepeld. Eerstegraads en tweedegraads familieleden komen altijd wel in Nederland terecht als ze dat willen. Waarom moet je hen het leven in het begin dan zo zuur maken? Daardoor krijgen ze juist een aversie tegen Nederland. Dat helpt niet altijd bij de latere inburgering. Het is goed dat de doorsneeburger deze problematiek via een film te zien krijgt.’

De film zit momenteel in de financieringsfase en wordt in de loop van dit jaar opgenomen. De filmmakers willen met Rafaël, genoemd naar de baby van Winny en Nizar, bijdragen aan het debat rond het vluchtelingenthema. Regisseur Ben Sombogaart, onder meer bekend van de Tweeling, De Storm en Knielen op een bed violen, wil de anonieme vluchteling een gezicht geven waardoor de filmkijker de perceptie op immigratie, ‘het Europa’ van vandaag en grensoverschrijdende liefde zal herijken.

De filmmakers hopen de laatste tien procent van het filmbudget via een nieuwe vorm van crowdfunding bij elkaar krijgen.

Advertentie