De wrakingskamer van de Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden heeft het wrakingsverzoek van De Haan Advocaten tegen twee van de vijf leden van de raad afgewezen.

De tuchtzaak bij de Raad van Discipline tegen De Haan werd in januari opgeschort, nadat het Groningse kantoor de raadsleden Yspeert en Pasma had gewraakt omdat ze niet onbevooroordeeld zouden zijn. De zaak handelt om een klacht van de deken in Noord-Nederland. De Haan Advocaten heeft een stichting opgericht onder de naam Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Namens de deelnemers probeert het advocatenkantoor schade vergoed te krijgen. Deelnemers betalen eenmalig honderd euro. Zodra de NAM uitbetaalt, moet vijf tot tien procent van de schadevergoeding worden afgedragen aan De Haan Advocaten. De deken vindt dat een schending van gedragsregel 25.

De wrakingskamer heeft het verzoek niet op inhoudelijke maar op procedurele gronden afgewezen, blijkt uit de uitspraak. Volgens de kamer heeft De Haan het wrakingsmiddel te laat ingezet. Het kantoor probeerde aanvankelijk de zaak achter gesloten deuren te houden, maar die wens werd niet gehonoreerd. Ook een verzoek om de tuchtzaak niet-ontvankelijk te verklaren werd vervolgens afgewezen. Pas daarna diende De Haan het wrakingsverzoek in. Dat had volgens de wrakingskamer direct moeten gebeuren toen de samenstelling van de raad bekend was. Het wrakingsmiddel leent zich niet om achter de hand te houden en dat in te zetten afhankelijk van de ontwikkelingen in de procedure, aldus het oordeel.

 

 

Advertentie