VVD en D66 strijden om de positie van meest favoriete politieke partij onder advocaten. Dat blijkt uit de verkiezingspeiling van het Advocatenblad. Een grote groep, bijna een op de vijf, is nog zwevend. Bij de vorige landelijke verkiezingen was de VVD nog ruim favoriet.

Het Advocatenblad hield tussen 19 januari en 6 februari een online enquête onder advocaten. Ruim 600 van hen deden mee aan het onderzoek. VVD en D66 ontlopen elkaar nauwelijks. Precies 22 procent van de advocaten die de enquête invulden, gaf aan 15 maart op de liberalen te gaan stemmen. De democraten kunnen volgens de peiling op 21,9 procent van de stemmen rekenen. Een grote groep, ruim 18 procent, moet zijn keuze nog maken.

De uitkomst van deze enquête duidt op een trendbreuk met de verkiezingen van vier jaar terug. Van de respondenten zegt 32 procent toen op de VVD te hebben gestemd. D66 kwam met 27,7 procent op een goede tweede plaats. In de peiling die het Advocatenblad vier jaar terug hield voorafgaande aan de verkiezingen, was dat verschil nog groter.

De uitslag kan overigens zijn beïnvloed door het gedwongen aftreden van de VVD’er Ard van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie. Die stapte op 26 januari op, halverwege de onderzoeksperiode. Als toekomstig minister van Veiligheid en Justitie is staatssecretaris Klaas Dijkhoff het meest gewild onder de respondenten. Met 30 procent is hij ruim favoriet. Strafrechtadvocaat Wim Anker wordt door 11 procent genoemd. Tweede Kamerlid en justitiewoordvoerder Jeroen Recourt komt met 10 procent van de stemmen op de derde plaats. Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld (8 procent) en strafpleiter Theo Hiddema (5 procent) worden ook regelmatig genoemd als geschikte kandidaten.

Op de vraag wat advocaten doen als ze minister van Veiligheid en Justitie zouden zijn, antwoorden velen dat ze de vergoedingen voor sociale rechtshulp verhogen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie opsplitsen en zorgen voor transparantie binnen de departementen, is een ander vaak genoemd actiepunt. Ook het vergroten van de capaciteit van de rechtspraak en het verbeteren van de doorlooptijden staan bij veel advocaten hoog op de agenda.

Zie voor een volledig overzicht van de uitslagen van de enquête het februarinummer van het Advocatenblad. 

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie