Vanaf vandaag worden bij de Hoge Raad der Nederlanden alle nieuwe civiele vorderingszaken in cassatie volledig digitaal ingediend en behandeld. Het is het eerste gerecht in Nederland waarbij volledig digitaal geprocedeerd gaat worden. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak.

De Hoge Raad kan deze stap eerder zetten dan de andere gerechten in Nederland omdat de werkprocessen bij de dit hoogste gerecht kleinschaliger en overzichtelijker zijn dan bij de andere gerechten in het land. Zo heeft de Hoge Raad te maken met slechts een kleine groep advocaten. Nederland telt ongeveer 90 cassatieadvocaten.

Daarnaast komen er bij het hoogste rechtscollege veel minder zaken binnen dan bij de andere gerechten. Zo gaan er jaarlijks in de Rechtspraak rond de 1,7 miljoen zaken om; de Hoge Raad krijgt jaarlijks te maken met ongeveer 300 civiele vorderingszaken.

Twee weken geleden maakte de Raad voor de Rechtspraak bekend dat het verplicht digitaal opnieuw met een aantal maanden wordt uitgesteld. Het plan was om vanaf 1 april in Gelderland en Midden-Nederland civiele zaken langs digitale weg af te handelen. Die datum wordt niet gehaald, omdat de techniek nog niet op orde is.

Advertentie