Is een piloot van de luchtmacht die een gekaapt toestel neerhaalt met als gevolg 164 doden een moordenaar of een held? Wat als hij dat deed om het leven van tienduizenden mensen op de grond te sparen? Dat is het morele dilemma in The Verdict, een van de documentaires die dit voorjaar te zien is op het Movies That Matter Festival. Het publiek bepaalt het vonnis.

Door Francisca Mebius

Een vliegtuig van Lufthansa is onderweg van Berlijn naar München als het wordt gekaapt door terroristen. De piloot van het toestel wordt door de terroristen gedwongen koers te zetten richting een uitverkocht voetbalstadion. De Duitse luchtmacht benadert het vliegtuig en piloot Lars Koch krijgt de moeilijkste beslissing van zijn leven voor zijn kiezen.

Op het laatste moment en tegen de instructies van zijn commandant in besluit hij het passagiersvliegtuig neer te halen voordat het in het overvolle stadion zal crashen. Zijn afweging: liever 164 passagiers die het leven laten dan tienduizenden doden in het stadion. Na de crash wordt Koch direct gearresteerd.

The Verdict toont de rechtszaak tegen Koch. Hijzelf, zijn advocaat en de aanklager komen uitgebreid aan het woord. Net als de commandant van de luchtmacht en de vrouw van een overleden passagier die als getuigen optreden.

Interessant aan de film is dat het publiek op het Movies That Matter Festival bepaalt of de piloot schuldig is of niet. Na anderhalf uur film kunnen de bezoekers online of via de telefoon hun stem uitbrengen. De uitslag bepaalt welke uitspraak van de rechter daarna wordt vertoond. Vrijspraak of veroordeling.

The Verdict is zowel boeiend als actueel. De film handelt over terreur, de democratische rechtsstaat en over rechtvaardigheid. Over goed of fout, menselijke waardigheid en morele beslissingen. Het feit dat het publiek op de stoel van de rechter zit, maakt het extra interessant.

Het Movies That Matter Festival is van 24 maart tot en met 1 april in Den Haag. Er worden zo’n zestig speelfilms en documentaires vertoond waarin mensenrechten, vrede en vrijheid centraal staan. Ga voor meer informatie naar de website.

Advertentie