Anno Huisman, advocaat strafrecht bij Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters in Deventer:

‘Pleiten in het strafrecht is aandacht pakken, overtuigen en staan voor wat je zegt. In Twente zijn er nogal wat advocaten die de traditie aanhangen om zittend te pleiten, ik vind dat not done. Het ziet er niet uit, het is in strijd met de wet en het heeft nu eenmaal minder overtuigingskracht. Wel zijn er uitzonderingen binnen het strafrecht. Voorgeleidingen voor de rc en de raadkamer in Rotterdam vinden niet in toga en meestal in een kleine ruimte plaats. Dan is het wel ongebruikelijk om te gaan staan.’

Paulus Botman, advocaat bestuursrecht bij Linssen cs Advocaten in Tilburg:

‘Bij zittingen van de bestuursrechter is het gebruikelijk om te zitten tijdens het pleidooi. Door de nieuwe zaaksbehandeling zijn pleidooien vooraf schaars, ook omdat ze maximaal vijf minuten mogen duren. De rechter voert de regie, gaat alle beroepsgronden af en stelt gerichte vragen. Aan de hand van die vragen kan worden gepleit. Dat heeft meer weg van een formele discussie dan van een strak omlijnde zitting met pleidooi en re- en dupliek. Bij elke vraag opnieuw gaan staan is dan ook geen doen.’

Geeske van Campen, advocaat familierecht bij Holla Advocaten in Den Bosch:

‘In het familierecht is er niet echt sprake van pleiten. In het verleden heb ik ook strafrecht gedaan en toen pleitte ik altijd staand, dat was vanzelfsprekend. Ik kan me nog wel herinneren dat er een paar keer een collega is geweest die bij een strafzaak bleef zitten vanwege een blessure, maar daar gingen de rechters zeer soepel mee om. In familierechtzaken zou ik staand pleiten in elk geval volstrekt ongepast vinden. Ik vind het juist goed dat daar de zitting redelijk informeel verloopt: dat doet mijns inziens recht aan de situatie waarin mensen zich bevinden, die toch zeer persoonlijk is.’

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie