Van de vijf advocaten op de verschillende kieslijsten heeft er slechts één het deze verkiezingen tot een plek in de Tweede Kamer weten te schoppen. Forum voor Democratie van lijsttrekker Thierry Baudet wist twee zetels te bemachtigen. De Maastrichtse advocaat Theo Hiddema is nummer twee op de kieslijst van deze nieuwe partij.

Peter Plasman, lijsttrekker van Niet Stemmers, Vincent van der Velde, nummer achttien op de lijst van de Piratenpartij, Sietze Jan Dijkstra, nummer tien op de lijst van Nieuwe Wegen en Don Ceder, nummer zeven bij de ChristenUnie, hebben het niet gered. Niet Stemmers, Nieuwe Wegen en de Piratenpartij hebben geen zetels weten te behalen, terwijl de ChristenUnie in de voorlopige uitslag op vijf zetels is blijven steken.

Plasman laat in een reactie weten dat de nul zetels voor hem niet als een verrassing komen. ‘We zagen dit de laatste tijd in de peilingen aan komen. We hebben de mogelijkheid van blanco stemmen aan de orde gesteld. Een van onze bedoelingen was dat zoveel mogelijk mensen zouden gaan stemmen. We kunnen niet zien hoeveel mensen er blanco hebben gestemd, maar er is in ieder geval een hogere opkomst ten opzichte van vier jaar geleden. Wat dat betreft zijn we tevreden.’

Don Ceder, nummer zeven van de ChristenUnie, liet in een eerder interview met het Advocatenblad weten goede hoop te hebben in de Tweede Kamer te komen. De partij is in de voorlopige uitslag op vijf zetels blijven haperen, maar de Amsterdamse advocaat houdt nog steeds hoop. ‘De ChristenUnie wordt vaak genoemd als coalitiepartner. Het wordt nu puzzelen. Mochten we in de coalitie komen dan kunnen er nog verschuivingen plaatsvinden. Er is nog een kans.’

Ceder zegt trots te zijn op de verdubbeling van het aantal kiezers in Amsterdam ten opzichte van vier jaar geleden. ‘Dat is een mooie kroon op een mooie campagne, die ik vooral in Amsterdam heb gevoerd. De komende weken stort ik me weer volledig op de advocatuur, maar ik kijk met een schuin oog mee met wat er gaat gebeuren.’

Theo Hiddema van Forum voor Democratie liet EenVandaag vanmorgen weten zeker Kamerlid te worden, maar ook advocaat te blijven. In een interview met het Limburgse L1 zei de advocaat gisterenavond niet tevreden te zijn met de uitslag. ‘Twee zetels is veel te weinig. Al die inzet, al die ambitie, al die toewijding die onze partij overal in het land heeft rondgestrooid. En dan nu pas op twee.’ Hiddema was gisterenavond niet aanwezig bij de verkiezingsbijeenkomst. In plaats daarvan bereidde hij een pleitnota voor een moordzaak deze ochtend voor.

Francisca Mebius

Advertentie