Door de verkiezingsuitslag neemt PvdA-justitiewoordvoerder Jeroen Recourt noodgedwongen afscheid van de Tweede Kamer. Recourt stond op de 23e plaats van de PvdA-kandidatenlijst.

‘Ik wilde nog zoveel, maar helaas komt het er niet meer van,’ reageert Recourt teleurgesteld op de uitslag van de verkiezingen. ‘Ik wilde het recht veel meer naar de mensen terugbrengen.’ Onder meer met meer rechten voor slachtoffers en mediation in het strafrecht wilde hij mensen zelf laten nadenken over oplossingen binnen de rechtspraak. Over het laatste thema heeft hij onlangs Kamervragen gesteld.

Het grote partij verlies van de PvdA, van 38 naar 9 zetels, had Recourt niet zien aankomen. ‘Uit de peilingen bleek wel dat we zetels zouden verliezen, maar deze afstraffing had ik niet verwacht.’ Recourt noemt de verkiezingsuitslag ‘zorgwekkend’. ‘Met deze uitslag hebben we een ruk naar rechts gemaakt. Links heeft per saldo verloren, daar kan de winst van Jesse Klaver niet tegenop. Met name voor de rechtswaarborgen vind ik dat zorgelijk.’

Recourt blijft lid van de PvdA, maar wat hij nu gaat doen, weet hij nog niet. Ook zijn partijgenoot Achmed Markouch, eveneens lid van de Vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid, vertrekt. Hij stond bij de PvdA op de dertiende plaats.

De justitiewoordvoerder van de VVD, Foort van Oosten, mag wel blijven. Van Oosten staat 32e op de VVD-lijst.

Bij Groen Links (Liesbeth van Tongeren), SP (Michiel van Nispen) verandert er waarschijnlijk niets.

Voor het CDA zit momenteel Madeleine van Toorenburg in de Kamercommissie. Als het CDA gaat meeregeren stroomt zij mogelijk door naar het kabinet. Een logische kandidaat voor de Kamercommissie is de Haagse oud-officier van justitie Chris van Dam, die nieuw in de Tweede Kamer komt.

D66-woordvoerster Judith Swinkels liet eind vorig jaar al weten niet te zullen terugkeren in de Kamer. Zij kan worden opgevolgd door de Bossche officier van justitie Maarten Groothuizen die voor D66 nieuw in de Kamer komt.

Advertentie