Dit jaar vaart voor de tweede keer een togaboot mee tijdens de Amsterdamse Gay Pride, maar niet iedereen is daar enthousiast over. De botenoptocht is verworden tot een Toppersachtig feestje voor hetero’s waar homo’s een ondergeschikte rol spelen, betogen advocaten Mark-Jan Bouwman van het Zaanse BHV Advocaten en Sidney Smeets, werkzaam bij Spong Advocaten te Amsterdam, in het Parool

De organisatie van de Gay Pride heeft dit jaar gekozen voor het thema ‘This Is My Pride’ en haakt daarmee in op de kritiek die al jaren te horen is: ‘Maak van de Pride weer een evenement waar lhbt-rechten centraal staan.’ En dat commentaar is terecht, volgens de advocaten. ‘Het was vorig jaar goed zoeken naar lhbt-organisaties op het water. De meeste waren uitgeloot of konden zich vanwege de kosten geen boot permitteren.’

Ook op de Togaboot, een initiatief van Eric Steller en Veerle Hammerstein, beiden advocaten bij Van Gessel Advocaten, waren volgens Bouwman en Smeets weinig lhbt-advocaten te bekennen. ‘De boot was vooral ­gevuld met hetero-opvarenden van wie wij geen wapenfeiten op het gebied van de ­homo-emancipatie konden achterhalen. De meeste betrokken advocaten bleken door het jaar heen opvallend stil over homorechten.’

Steller is het niet eens met die kritiek. ‘Als minderheid heb je, ten minste, de sympathie van de meerderheid nodig. Daarom ben ik er juist trots op dat hetero’s op de boot durven te staan om aandacht te vragen voor het feit dat homoseksualiteit in 77 landen nog strafbaar is. Om dat erg te vinden hoef je geen homo te zijn.’ Over de stilte bij de deelnemende advocaten over homorechten gedurende de rest van het jaar zegt hij: ‘Die kritiek vind ik te kortzichtig. Je hoeft daarvan niet je levenswerk te maken. Het probleem benoemen is een mooie start.’ Via Twitter nodigt hij Bouwman en Smeets uit om dit jaar mee te varen. ‘De Gay Pride is een goede manier om veel mensen te bereiken en op een positieve manier aandacht te vragen voor iets dat heel schrijnend is.’

De Togaboot zal ook dit jaar weer meevaren. het thema is: niemand vogelvrij, iedereen zo vrij als een vogel. Een advies van Bouwman en Smeets: ‘Het wordt tijd dat de organisaties die dit jaar zijn ingeloot bij zichzelf te rade gaan of zij nog wel bij het thema passen.’

Advertentie