Rechtwijzer uit elkaar, het digitale platform waar echtparen online zelf hun scheiding kunnen regelen, houdt op te bestaan in de huidige vorm. De partijen die het platform in 2015 lanceerden, de Raad voor Rechtsbijstand, de non-profit organisatie Hiil Justice Innovation en het IT-bedrijf Modria, laten weten dat de markt het platform overneemt.

‘Wij hebben met de ontwikkeling van Rechtwijzer uit elkaar geïnvesteerd in online scheiden waarbij burgers meer zelf kunnen doen en tegelijkertijd meer samenwerken,’ aldus de Raad voor de Rechtsbijstand. ‘De innovatie Rechtwijzer uit elkaar is geslaagd en de markt neemt het nu over. De rol van de Raad verandert van ontwikkelaar, investeerder en eigenaar, naar aanjager en facilitator.’

Legal tech startup Justice42 werkt momenteel aan een doorstart. Het bedrijf wil online scheiden aanbieden via www.uitelkaar.nl en werkt samen met HiiL aan de ontwikkeling. Het is de bedoeling het nieuwe digitale product ook via rechtwijzer.nl/uit-elkaar aan te bieden.

Sinds vandaag is het niet meer mogelijk om te starten met een online scheidingsplan via Rechtwijzer uit elkaar. Het blijft tot en met 25 juni 2017 mogelijk in de al bestaande plannen te werken. Klanten die nu via Rechtwijzer uit elkaar aan een scheidingsplan werken, hoeven zich volgens de Raad voor Rechtsbijstand geen zorgen te maken. ‘Wij zorgen ervoor dat alle klanten die nu in Rechtwijzer uit elkaar samenwerken verder worden geholpen. Iedereen ontvangt persoonlijk bericht over wat dit betekent voor hun situatie.’ In dit bericht bieden de drie partijen hun excuses aan.

Rechtwijzer uit elkaar kwam vorig jaar onder vuur te liggen. De lokale dekens van de Nederlandse orde van advocaten en lid van de algemene raad Leonard Böhmer stelden dat het voor advocaten die meewerkten aan Rechtwijzer uit elkaar ‘onmogelijk was om online aan de gehele zorgplicht te voldoen’.

Wanneer het nieuwe platform www.uitelkaar.nl online zal zijn, is nog niet bekend. ‘Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe versie, laat professor Maurits Barendrecht, research director bij HiiL, weten.

Advertentie