Een avatar juriste met de naam Claire die wordt gepresenteerd als echte collega en flexcontracten checkt: initiatiefnemer Van Riel & Feyli Advocaten te Oisterwijk is er een jaar mee bezig geweest. ‘Het is tegelijkertijd een oproep aan de beroepsgroep; we moeten mee met alle technologische ontwikkelingen om ons heen,’ aldus advocaat Hendarin Feyli.

Kersverse ‘collega’ Claire controleert contracten tussen opdrachtgevers en recruitment-, uitzend- of payrollbureaus en maakt aan de hand van haar contractcheck een risicoanalyse van de inhoud. Het overzicht van de analyse wordt in infographics met eventueel een korte toelichting op twee A4-tjes gepresenteerd aan de klant.

Bij de ontwikkeling van de avatar juriste liet Van Riel & Feyli Advocaten zich inspireren door andere branches. ‘Het opzetten en uitwerken van Claire kostte een jaar en het staat nog aan het begin. We hebben de ontwikkeling gevolgd op het gebied van data science, gingen naar evenementen en voerden gesprekken. We gaan Claire nu verder ontwikkelen en zijn momenteel in gesprek met wetenschappers van onder meer Tilburg University en het opleidingsinstituut in de Flexbranche ARTRA (en de Hogeschool voor Recruitment) in Oosterbeek. ARTRA gaat samen met Claire op interactieve wijze cases beantwoorden. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst nog meer avatars komen voor andere kwesties, maar eerst willen we Claire verder ontwikkelen en optimaliseren.’

Waarom de naam Claire? ‘We hebben zowel Nederlandse als Britse cliënten, dus de naam moest voor iedereen uit te spreken zijn. Haar naam komt van ‘clarification’. Ze is ook meer dan een chatbot; voor ons is de volgende stap om haar meer analytisch vermogen te geven, zodat ze zelf verbanden kan gaan leggen.”

De angst die in de advocatuur lijkt te heersen voor nieuwe technologieën en robots die het werk van advocaten kunnen overnemen, onderschrijft Feyli niet. ‘We kunnen door Claire juist meebepalen hoe wij de digitale concurrent willen maken. Claire bespaart ons veel tijd en de klant geld. Zij dwingt ons kritisch naar onze dienstverlening te kijken. De laatste check ligt nog wel bij ons, maar wie weet wat de toekomst brengt. Dankzij Claire kunnen wij ons meer op juridische ingewikkeldere zaken richten. Bovendien moeten we concurreren met allerlei juridische dienstverleners en dus blijven vernieuwen.’ Ze verwacht ook dat het juridische speelveld de komende jaren zal veranderen. ‘Daarbij zal steeds meer worden gekeken naar (de branche van) de klant en minder naar hokjes ingedeeld aan de hand van rechtsgebieden. We moeten als advocaten echt innoveren en efficiënter werken.’

Advertentie