Het aantal wrakingsverzoeken is in 2016 flink gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar werd 620 keer gevraagd om een rechter te vervangen door een andere rechter, terwijl in 2015 713 keer zo’n verzoek werd gedaan. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Rechtspraak dat dinsdag 18 april wordt gepubliceerd.

De afgelopen jaren is het aantal wrakingsverzoeken gestegen. De Rechtspraak noemt daarvoor als mogelijke oorzaken media-aandacht voor bekende rechtszaken en het gegeven dat mensen met de jaren mondiger zouden zijn geworden.

Met de nieuwe cijfers komt het aantal wrakingsverzoeken terug op het niveau van de jaren 2013 en 2014. Een verklaring voor de piek in 2015 is er niet. De aantallen moeten overigens worden gezien in het licht van meer dan 1,6 miljoen rechtszaken per jaar. De wrakingsverzoeken spelen dus jaarlijks bij enkele tientallen zaken.


[bron]

 

Advertentie