Asielrechtadvocaten zijn niet gelukkig met het besluit om al op 12 juni te starten met verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken. Dat bleek woensdag in Utrecht bij de periodieke vergadering van het College van Afgevaardigden van de NOvA.

Volgens de Amsterdamse asielrechtadvocaat Igna Oomen is er, in tegenstelling tot bij civiel, nog geen systeemkoppeling beschikbaar voor het aansluitpunt van de Rechtspraak. Oomen bestempelt het ontbreken van het aansluitpunt als problematisch, omdat het een goede uitwisseling van stukken belemmert. Ze verbaast zich erover dat de NOvA recent groen licht gaf voor de volgende fase van KEI.

Bestuurslid Leonard Böhmer van de algemene raad van de NOvA bevestigde woensdag dat er nog geen digitaal aansluitpunt bestaat voor bestuursrecht. Volgens Böhmer zijn aansluitpunten echter niet noodzakelijk, in tegenstelling tot het webportaal van de Rechtspraak. ‘Het web is het loket, aansluitpunten zijn extra’, stelt hij.

Böhmer raadt asielrechtadvocaten desondanks aan de krachten te bundelen en gezamenlijk een IT-bedrijf te benaderen om alsnog een systeemkoppeling voor het aansluitpunt te ontwikkelen.

Advertentie