Het doorknippen van een enkelband bij elektronische detentie is niet moeilijk. Dat zegt althans Sjef van Gennip, directeur Reclassering Nederland tegen De Telegraaf. ‘Met een nagelschaartje is het onmogelijk, maar een betonschaar heb je er niet voor nodig.’

In 2016 knipten 35 veroordeelden hun enkelband door, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland. De meeste van hen zaten in de laatste fase van hun straf. Een enkeling kreeg de enkelband omdat hij zijn voorarrest thuis mocht doorbrengen. Het merendeel werd na ontsnapping snel weer opgepakt, hoewel Reclassering daarvan geen exacte cijfers heeft.

In Nederland dragen 1600 criminelen een enkelband. ‘Bij 98 procent van de dragers gaat het goed,’ zegt Van Gennip. Hij blijft dan ook geloven in het middel. ‘Voor de reclassering is het een ontzettend goed instrument. De kans op recidive is kleiner en je voorkomt dat mensen grotere detentieschade oplopen.’

Advertentie