Een advocatenkantoor mag geen rechtstreekse rechtshulp aanbieden naar aanleiding van een publicatie van een schuldsanering in de Staatscourant. Dat besliste de rechtbank Noord-Nederland onlangs.

Juni 2013 publiceert de Staatscourant persoonsgegevens in een schuldsaneringszaak. De Staatscourant meldt dat de beëindigingszitting voor mei 2016 gepland staat. Hierop stuurt een advocatenkantoor een brief aan de vrouw die in het schuldsaneringstraject zit. De brief wijst haar erop dat het ‘aanbeveling verdient’ zich juridisch te laten adviseren zodra een zaak niet pro forma wordt afgehandeld, maar je voor de rechtbank moet verschijnen. ‘Mocht u van onze diensten gebruik willen maken, of als u gewoon een vraag heeft naar aanleiding van deze brief, dan adviseren wij u om nu contact met ons op te nemen,’ schrijft het kantoor.

Voor het verwerken van persoonsgegevens uit de Staatscourant, moet een advocatenkantoor een ‘gerechtvaardigd belang’ hebben. Hierover heeft het kantoor niets naar voren gebracht, oordeelt de rechtbank. Het gebruiken van de gegevens is volgens de rechtbank dan ook onrechtmatig.

Het advocatenkantoor wordt veroordeeld tot het betalen van 100 euro immateriële schade en bijna 2000 euro proceskosten.
Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie