De twintig advocatenkantoren die zijn verenigd in samenwerkingsverband Silex zijn vrijwel klaar met de installatie van de systeemkoppeling die elk kantoor verbindt met het systeem van de Rechtspraak. Hiermee kan het digitaal procederen voor deze kantoren van start gaan, aldus een persbericht.

Met behulp van het zogenaamde aansluitpunt kunnen gegevens met de Rechtspraak geautomatiseerd worden uitgewisseld bij civiele vorderingen van meer dan €25.000. De kantoren zullen deelnemen aan de vrijwillige pilot bij rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland om zowel Silex als de Rechtspraak ervaring op te laten doen met digitaal procederen via de systeemkoppeling.

Het aansluitpunt voor advocatenkantoren is een alternatief voor het webportaal dat de Rechtspraak zelf heeft ontwikkeld. De koppeling ondersteunt de mogelijkheid om te werken in teams, en maakt het mogelijk om meerdere documenten tegelijk te uploaden, automatische termijnbewaking in te stellen en binnengekomen documenten automatisch op te slaan in het interne documentmanagementsysteem.

De systeemkoppeling is niet alleen voor de aangesloten kantoren beschikbaar, maar voor de hele branche. ‘We zijn momenteel met tientallen kantoren in gesprek en enkele kantoren hebben inmiddels getekend’, aldus Alexander Hijmering, business analist bij NautaDutilh en woordvoerder van Silex. ‘Straks komen de ketenpartners erbij en wordt het speelveld breder. Het is belangrijk dat we vanuit de advocatuur onze belangen gaan behartigen.’

Advertentie