De cold case kalender die in januari werd opgehangen in vijf verschillende penitentiaire inrichtingen (PI’s) blijkt een (voorzichtig) succes. De kalender met daarop 52 moord- en verdwijningsmysteries heeft de afgelopen maanden ‘bovengemiddeld veel tips’ opgeleverd. Dat meldt De Telegraaf.

‘We hebben na vier maanden een inventarisatie gemaakt bij alle cold case teams en zien dat er flink meer tips zijn binnengekomen dan anders. Het gaat echt om tips over concrete zaken op de kalender,’ aldus Wim Perlot van het cold case team Midden-Nederland. De gedachte achter de kalender is dat juist criminelen veel weten over onopgeloste zaken en in de gevangenis veel informatie uitwisselen.

Voor de 52 zaken op de kalender is 800.000 euro tipgeld beschikbaar. Naast het aantal tips was ook eventuele onrust onder de gedetineerden een factor om de proef wel of niet te verlengen. Van die onrust bleek de afgelopen maanden geen sprake. Waarschijnlijk zal de kalender nu ook in de andere 21 PI’s worden opgehangen.

In januari rees bij de start van de proef wel de vraag in hoeverre de tips betrouwbaar zouden zijn. ‘Als er pas wordt betaald indien het tot een veroordeling komt, komt die betrouwbaarheid nog verder onder druk te staan,’ gaf Eric Steller, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) toen aan.

Advertentie